skip to Main Content

Ben ik hoogsensitief?

Ben je snel emotioneel geraakt of ben je vaak bij het minste of geringste uit balans, dan kan dat een aanwijzing zijn dat je een hoogsensitief persoon (HSP) bent. Je ervaart dan prikkels uit je directe omgeving vaak sterker dan anderen, bovendien is de kans groot dat je ook eerder moe of liever gezegd, uitgeput bent. Dat kan vervelend zijn, maar voor je echt kunt spreken van hoogsensitiviteit, moet er sprake zijn van meer symptomen.

Wanneer ben je hoogsensitief?
Terwijl de meeste mensen weinig hinder ondervinden van prikkels uit de omgeving, kan het juist voor een ander enorm vervelend zijn. Zo kan het je hinderen op je werk of in je sociale kring. Hoogsensitiviteit is overigens niet altijd nadelig, sterker nog, er zijn juist ook symptomen die je als ronduit positief kan beoordelen. Zo heeft een hoogsensitief persoon vaak meer oog voor detail, een sterk ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid en beschikt men vaak over een groot empathisch vermogen.

HSP en ADHD
Op basis van het bovenstaande zou je makkelijk kunnen denken dat HSP veel lijkt op aandoeningen binnen het autisme spectrum zoals ADHD en ADD. Ook al zijn er verschillende raakvlakken, het is zeker niet zo dat iemand met ADHD automatisch ook hoogsensitief is. Terwijl een aandoening als ADHD juist een aandachtstoornis is, gaat het bij hoogsensitiviteit juist om overgevoeligheid voor prikkels. Ter verduidelijking: bij iemand die ADHD heeft, komen de prikkels veelal ongefilterd binnen en bij HSP is er vaak sprake van een selectieve filtering. Het werkt dus net even anders.

Aan de slag met je hoogsensitiviteit
Als je zelf vermoed dat er sprake is van hoogsensitiviteit, dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit te (laten) testen. Dat kan belangrijk zijn als je merkt dat jouw gevoeligheid belemmerend werkt in het dagelijks functioneren. Is het eenmaal vastgesteld, dan is het raadzaam om een training te volgen zodat je ermee leert om te gaan. Zo kunnen specifieke meditatieoefeningen helpen om je zintuigen te beheersen en kun je door het bijhouden van een prikkeldagboek inzicht krijgen in je eigen gevoeligheid.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.